Plesne skupine

PLESNO DRUŠTVO SALAM GHAZEEA

Plesne skupine

Orientalski ples zacetni

Začetna skupina

Orientalski ples / trebušni ples

Začetni tečaj za orientalski ples, ki mu nekateri rečejo trebušni ples, je primeren za VSE ŽENSKE, velike in majhne, mlajše in starejše, vitkejše in okroglejše, vglavnem vse, ki si želite začeti plesati orientalski ples. splošno bolj znan kot trebušni ples in tudi za tiste, ki bi rade poglobile osnovno znanje orientalskega plesa. V enoletnem programu bomo spoznali osnovno držo, hojo in položaj rok v orientalskem plesu ter ozaveščali telo kot celoto in odkrivali posamezne mišice. Naučili se bomo plesati nekatere osnovne elemente orientalskega plesa, kot so krogi, osmice, valovanja in različni izolirani poudarki medenice. Dotaknili se bomo tudi vloge prsnega koša pri plesu ter vrtenj, ki so pomemben del vsake splošne plesne izobrazbe. Vse plesne gibe pa bomo na koncu sestavili v koreografijo.

Indijski ples Bollywood

Indijski ples Bollywood

Tečaj bollywooda je za vse tiste, tako ženske kot moške, ki vas zanima kondicijska zabavna vadba ter ples, na zvoke indijske popularne filmske glasbe. Plesno predznanje ni potrebno, saj se tehnika vadi postopno in vsakič tista, ki se jo potem sestavi v atraktivno plesno koreografijo. Ogrevanje je intenzivno in usmerjeno na vse dele telesa, da se telo ogreje, mišice aktivirajo, pospeši srčni utrip in dihanje. Sledi ponavljanje tehničnih gibov ter učenje novih, ki jih nato sestavljamo v kombincije, ki postanejo sestavni del koregorafije. Na koncu sledi sproščanje.

Indijski Ples

Začetna skupina

Indijski ples Bharat Natyam

Osnove indijskega klasičnega plesa Bharat Natyam

Učenje indijskega klasičnega plesa je kompleksen proces in zahteva leta učenja. Po nekaterih uvodnih besedah o samem indijskem plesu se bomo naučili pozdrav »Namaskar«, ki ga bomo izvajali vedno na začetku ter na koncu ure in ogrevalne vaje, s katerimi se bomo pripravljali na adavus na vsaki učni uri. Naučili se bomo nekaterih osnovnih vaj »Adavus«, ki jih bomo kasneje sestavili v enostavnejšo kombinacijo plesa »Pushpanjali«, kar pomeni daritev cvetja bogu Šivi.

Orientalski ples - srednji

Srednja skupina

Orientalski ples / trebušni ples

Plesalke, ki že poznajo osnove orientalskega plesa, bodo tukaj nadgrajevale svoje znanje z novimi gibi in kombinacijami le-teh. Osnovni repertoar plesnih gibov orientalskega plesa bo dobil nove razsežnosti. Kombinacije valujočih in odsekanih gibov, neskončne variante shimmy-ev, hoja s hitrimi izmeničnimi poudarki medenice v različnih kombinacijah, izolacije trebušne mišice in akcenti prsnega koša do valujočih nostalgičnih gibov telesa ter lepe drže in gibov rok, ki zaokrožijo vsak plesni gib in mu dajo dokončno noto, so le nekatere zanimivosti plesnega leta, ki nas čaka.

Indijski ples Bharat Natyam

Srednja skupina

Indijski ples Bharat Natyam

Nove Adavus in plesi Pushpanjali, Alarippu, Swaragati, Natesh kautvam, Tillana…Plesalke in plesalci, ki že poznajo osnove indijskega plesa, bodo nadgrajevale znanje s kompleksnejšimi in novimi Adavus ter se naučile novih plesov. Poleg izpopolnjevanja plesne tehnike pri Pushpanjali in Alarippu se bomo naučili novih plesov . Začeli se bomo učiti tudi štetja in izgovarjanja ritmičnih zlogov.

Orientalski ples - nadaljevalni

Nadaljevalna skupina

Orientalski ples / trebušni ples

V nadaljevalni skupini orientalskega plesa se bomo posvetili različnim folklornim plesnim stilom in flamenko orient fuziji.

V nadaljevalni + skupini orientalskega plesa bomo spoznavali glasbo in najbolj tipične Orientalske ritme. Interpretirali bomo pesmi znanih imen klasične orientalske glasbe. Učili se bomo tudi interpretirati z gibom prefinjene glasbene improvizacije in pilili kombinacije in urili telo na najvišji ravni.

Orientalski Ples

Orient mamice

Poseben dopoldanski termin je namenjen novo pečenim ali že utečenim mamicam z dojenčki ali malimi otroci, ki so dopoldne doma in bi si želele sodelovati na plesni vadbi in s seboj pripeljati tudi svojega otroka/otroke.

Plesna vaba je zasnovana tako, da se ogrevamo, razgibavamo in plešemo, pri tem pa krepimo mišice, ki so za mamice po porodu še posebej pomembne. Vse skupaj pa počnemo ob glasbi v zabavnih orientalskih ritmih skozi tehniko orientalskega plesa.

Vadba je primerna za vsako mamico, ne glede na plesno predznanje. Ura je zasnovana vsaka posebej, tako da ni pomembno, kdaj se skupini priključite ali če veliko manjkate.

Vadba je namenjena mamicam od otrokovega dopolnjenega tretjega meseca dalje.

Orientalska glasba nas poveže s skritimi deli sebe, saj z gibom lahko ponazorimo kaj čutimo, ne da bi to vedele v glavi. Orientalski ritmi, raznovrstni in kompleksni, spodbudijo telo, da se sprosti, vzvalovi, se trese, hiti, se upočasni in se gladko premika.

Vse to je še posebej koristno in dobrodošlo v mesecih po porodu, ko telo prihaja nazaj v nenoseče stanje. Gibi rok, glave, ram, prsnega koša, medenice, bokov, trebuha so mehki in primerni za vse. Gibamo se iz centra telesa, urimo in sproščamo mišice medeničnega dna in krepimo mišice ob hrbtenici. Zato fizioterapevti še posebej priporočajo vadbo orientalskega plesa v poporodnem obdobju, da se okrepimo in sprostimo telo tam, kjer je to najbolj potrebno.

Vzemimo si čas zase v družbi naših malih sončkov in storimo nekaj lepega zase!

Skupini se lahko priključite kadarkoli, plesno predznanje pa ni potrebno.

Skupino vodi plesalka in učiteljica Vesna Jevšenak.

Delo poteka v majhnih skupinah.

Ura je dolga 45 minut.

Cena je 25 eur na mesec – 4 obiske.

Bolezen ali obisk pri zdravniku se opraviči in lahko manjkajočo uro prenesete naprej.

OBVEZNO SE PRIJAVITE NA: vesnulja@gmail.com ali 031 608 289

Plesna skupina Salam Ghazeea

Plesna skupina Salam Ghazeea

Plesna skupina Salam Ghazeea je bila ustanovljena oktobra leta 2007. Vodja skupine je dolgoletna izkušena plesalka in učiteljica orientalskega plesa Vesna Jevšenak.

Skupino sestavlja naslednje plesalke poleg Vesne Jevšenak

Plesna skupina nastopa z različnimi plesnimi zvstmi kot so:

  • klasični orientalski ples,
  • moderni orientalski ples,
  • orientalske folklore,
  • indijski bollywood,
  • indijski klasični ples Bharat natyam,
  • indijske folklore
  • flamenko orient
  • izrazni ples

Če želite naročiti krajši ali celovečerni nastop plesne skupine na kulturnem dogodku, pišite na info@salamghazeea.si.

Plesna skupina nastopa s plesnimi točkami in celovečernimi predstavami v gledališčih in na dogodkih po Sloveniji, nastopila pa je tudi že v Zagrebu, na Dunaju ter v Trstu. Skupina je vedno odprta za nove članice, z bogatim plesnim predznanjem in željo po nadgradnji svojih plesnih izkušenj z delom v skupini in sokreiranju koreografij ter predstav.

Plesna skupina je nastopala na vseh orientalskih Bazarjih v Cankarjevem domu ter sodelovala pri predstavah kot gostujoča skupina ( Kundalini – Kuod Bayani, Tarab – Idrija….)

V oktobru 2008 je uspešno izvedla celovečerno predstavo v Zagrebačkem kazalištu lutaka, kakor tudi v decembru 2008 v Delavskem domu Trbovlje in na vsakoletnem SILA Bazarju.

Plesna skupina je gostovala s točko ples s krili na prireditvi Viktorji 2009 ter stoletnici mesta Postojna.

V novembru 2009 je plesna skupina premierno nastopila s plesno igrano in multimedijsko predstavljeno predstavo Karavana plesa, in sicer v Kulturnem domu Ivana Cankarja na Vrhniki. S predstavo je skupina gostovala od takrat tudi v Novi Gorici, Postojni, Izoli, Mežici in Radovljici.V predstavi je prikazana zgodba kako ples potuje skozi prostor in čas.

S plesno predstavo Lunin sin leta 2012 so plesalke povabile k sodelovanju še flamenko plesalko in učiteljico Mihaelo Wabra Kucler in plesalca salse Tomaža Bausa. Scenarij je napisala Eva Mahkovič, režiral pa Urban Zorko. Glasbo je naredil Peter Žargi, kostume pa oblikovala in sešila Nina Štajner.

Predstava je doživela tri ponovitve. Premira kot ponovitev, obe razprodani, sta bili v Kud France Prešeren, tretja ponovitev pa v Španskih borcih.

25.1. 2015 je skupina nastopila s predstavo Nekaj v njenem plesu v Stari mestni elektrarni Ljubljana, kjer so bili v ospredju arhetipi ženske, ki se pojavljajo v orientlaski plesni interpretaciji.

leta 2017 je plesna skupina Premierno prikazala perzijsko plesno predstavo Sedem Zgodb, ki je doživela 4 ponovitve.

Leta 2019 pa se je skupina skupaj z še drugimi dolgoletnimi članicami PD Salam Ghazeea predstavila z fuzijsko fantazijsko plesno predstavo Falemnko Oriental, Alhambra, ki je bila junija premierno prikazana v Ljubljani.

Plesna skupina Nataraj

Plesna skupina Nataraj

Plesna skupina Nataraj je bila ustanovljena leta 2007. Ustanovila sta jo Ujwal Bhole in Vesna Jevšenak. Skupino je sestavljalo poleg njiju še 5 plesalcev: Naja Zapušek, Syliva Valentine, Nataša Kočar, Simona Zgaga in Tomo Tololeski. Leta 2010 je skupina doživela temeljito prenovo in sprejela nove člane, mlajšo generacijo plesalcev Bharat Batyama.

Skupina vsako leto pripravi celovečerni nastop klasičnega indijskega plesa Bharat Natyam (Zgodba o Šivi) in sodeluje na vsakoletnem bazarju plesov orienta ter drugih tematskih prireditvah. V novi sestavi je skupina 20. oktobra 2010 nastopila s plesno predstavo Zgodba o krišni v Mini Teatru Ljubljana.

Zadnja leta skupina sodeluje z Nivedito Badve, naslednico Ujwalove šole in je pripravila sledeče predstave: Maya, življenje je iluzija, Sitalsasthi, Ples je moja joga (Linharetova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani), Krishna lila, Pravaha…