PLESNO DRUŠTVO SALAM GHAZEEA

Bollywood

Indijski ples Bollywood

Izraz Bollywood je nastal s kombiniranjem dveh imen, Bombay, mesto, ki se danes imenuje Mumbai, in Hollywood. Bollywood ima sedež v Bombaju (Bombay) v Indiji in je največja svetovna filmska industrija po številu proizvedenih filmov in tudi po številu prodanih vstopnic vsako leto.

V bollywoodskih filmih drug ob drugem vidimo zahodnjaške popevke in čisto klasično indijsko plesno glasbo. Mednarodna privlačnost plesa v Bollywoodu je nekaj, kar nastaja že več desetletij. Danes pa postaja vse bolj priljubljen v Arabskem svetu, ZDA, Kanadi in Evropi. Z uspehom filmov, kot je oskarjevski film “Slumdog Millionaire”, so se bollywoodski filmi znašli v središču pozornosti. Veliko tega je posledica vedno večje indijske diaspore, pomemben delež pa izvira tudi iz ne-Indijcev, ki so očarani nad eksotiko, ki pogosto z indijsko realnostjo nima kaj dosti skupnega. Za bollywoodske filme so značilni njihovi razkošni seti, produkcijska vrednost in ekstravagantni kostumi. Zvezde, kot so Madonna, Shakira in Britney Spears, so v svoje pesmi, videoposnetke in odrske predstave vključile bollywoodski slog plesa ali glasbe.

Vrhunec bollywoodskih filmov so prefinjene plesne sekvence in izvirni zvočni posnetki. Skozi leta so bollywoodski filmi razvili lastni slog pesmi in plesa, ki združuje bogato teksturo številnih indijskih klasičnih in ljudskih plesov, ki se zlivajo z elementi jazza, hip-hopa, arabskih in latino plesnih stilov.

Slog plesa v prejšnjih bollywoodskih filmih je temeljil na indijskem klasičnem plesu ali ljudskih plesih iz različnih delov Indije. Ti plesi so vključevali klasične umetniške oblike Kathak in Bharata Natyam.

Potem je prišlo obdobje barvnih filmov in indijski kino so obogatili odlični plesalci, ki so s svojo izjemno energijo in predstavo očarali publiko in ples popeljali na naslednjo stopnjo. V slogu plesa ni bilo sprememb, saj so koreografi še vedno sledili klasičnim in polklasičnim slogom plesa.

Bollywoodski ples se je začel spreminjati v 70. letih. Slog plesa Cabaret je postal bolj popularen in pojavljal v mnogih filmih. Kasneje je Cabaret zamenjal Disco.

Po eksperimentiranju s slogi klasike, polklasike, folklore, kabareta in diska je prišlo obdobje, ki je uvedlo Bollywood Free Style of dance, ki so ga dobro zastopali plesalci, kot je Govinda, ki so razvili svoj lastni slog plesa.

Od osemdesetih in ustanovitve MTV-ja so na ples v Bollywoodu močno vplivali zahodni plesni slogi,ki vključujejo elemente z Zahoda. Pesmi so v mnogih primerih izdane kot ločeni glasbeni videoposnetki, zvočni posnetki pa se predvajajo pred filmom, da bi še bolj oglaševali prihajajoče celovečerce. V sodobnih bollywoodskih filmih glasbeno-plesne točke pogosto temeljijo na slogu Hip-Hopa in drugih variacijah le tega.

Trenutno na Bollywoodski ples še vedno vpliva zahodna kultura. Elementi vključujejo uporabo pogostih kostumskih in lokacijskih sprememb med plesi, pa tudi uporabo večjih plesnih skupin. Gibi so postali bolj drzni in ekstrovertirani, da bi pritegnili pozornost publike. Evolucija bollywoodskega plesa je proces, ki je povsem indijski in hkrati mednarodni.