PLESNO DRUŠTVO SALAM GHAZEEA

Darya

Uciteljica Darya

Darya je doktorica znanosti s področja materialov, zaposlena v raziskovalni inštituciji. Ples jo zanima že od malih nog, saj se je že v osnovni in kasneje v srednji šoli udeležila več plesnih tečajev s področja standardnih in latinsko-ameriških plesov, jazz-baleta ter izraznega plesa. Pred več leti je spoznala klasični indijski ples Bharata Natyam, ki izvira iz južne Indije, iz države Tamil Nadu. Ta ples jo je prevzel zaradi njegove lepote, zahtevnosti in popolnosti na eni strani, na drugi strani pa tudi zaradi svoje izraznosti, saj se skozi ples pripovedujejo zgodbe. Učiti se ga je pričela junija leta 2008 v Celovcu v Avstriji pri učiteljici Gangi Waite. Od decembra leta 2009 pa se intenzivno izobražuje pri Vesni Jevšenak v plesnem društvu Salam Ghazeea v Ljubljani ter ostali tujih učiteljih na plesnih delavnicah v Sloveniji in svetu. Je članica plesne skupine Nataraj, ki jo vodi Vesna Jevšenak. V plesnem društvu Salam Ghazeea poučuje začetno in srednjo skupino Bharata Natyam.

Udeležuje se plesnih seminarjev pri domačihin tujih učiteljih: Vesna Jevšenak – Slovenija (Bharata Natyam, Bolywood, perzijski ples), pokojni Ujwal M. Bhole – Indija (Bharata Natyam), Nivedita Badve – Indija (Bharata Natyam in indijske folklore), Ganga Waite – Avstrija (Bharata Natyam, Mohiniyattam-indijski klasični ples iz južno-zahodne Indije, iz države Kerala, in fusion različnih plesnih stilov indijskih klasičnih plesov tako v povezavi z glasbo kot plesnimi gibi), Kirti Ramgopal – Indija (Bharata Natyam), Leela Samson – Indija (Bharata Natyam), Pratiksha Lakhani – Indija (Bharata Natyam), Priyadarshini Ghosh Shome – Indija (Bharata Natyam), Vanesa Vera Vernhet – Argentina-Italija (Bharata Natyam), Sylvia Valentine – Slovenija (Bharata Natyam, Bollywood), Kinga Malec – Poljska (Kathak-indijski klasični ples iz severne Indije, iz države Uttar Pradesh), Subhash Viman Gorania – Indija-Velika Britanija (Bharata Natyam, ples Chhau-indijski ples borilnih veščin, Bollywood, Kathak), Teja Reba – Slovenija (Odissi-indijski klasični ples iz južno-vzhodne Indije, iz države Odisha oziroma Orissa), Nataša Kočar – Slovenija (Kathak, Bollywood, perzijski folklorni ples, dabke, muwashahad), Anandita Basu – Kolumbija (Kathak), Ava Karenina –Čile-Španija (Odisi, Bollywood), Hemant Devara – Indija (Kathak, Bollywod in indijske folklore), Leena Patel – UK (Bollywood), Prakriti Gaur – Indija (Bollywood), Siddhi Ariana Bhasale – Avstrija (Kuchipudi), Valeria Vespaziani – Italija (Bharata Natyam), Shahrzad Khorsandi – Iran-ZDA (klasični perzijski ples), Robyn Friend – ZDA (perzijski ples), Farzaneh Farshad – Iran-Slovenija (perzijski ples), Mohsen Goudarzi – Iran (folklorni plesi Irana), Rajbir Kaur – Indija (Kathak, indijske folklore in bhangra), Vahini Yogeseen – Indija-Nemčija (Bharata Natyam), Durga Arya Krüger – Indija-Nemčija (Kathak).

Ukvarja se tudi z igro, predvsem v povezavi s plesom in petjem, zato se udeležuje dramskih seminarjev in tečajev po metodi Stanislavskega pri Viktorju Ljubutinu in Vanji Slapar (dramska šola Satirikon, Slovenija), dramskih delavnic v okviru JSKD (Slovenija), improvizacij in dramskih seminarjev pri Vanessi Payer Kumar (Avstrija, TEV-Theatre of Eternal Values), Addi Van Zanden (Nizozemska, TEV), Victorju Vertunniju (Velika Britanija-Italija, TEV) in Timu Bruceu (Velika Britanija, TEV) v okviru mednarodne umetnostne akademije v Italiji. Nastopa tudi v gledaliških predstavah. Poleg igre, je v plesu pomembna tudi glasba in petje, zato se je udeležila več delavnic indijskega klasičnega petja (hindustani – severno indijski stil in karnatik – južno indijski stil glasbe in petja), prav tako v okviru mednarodne umetnostne akademije v Italiji pri učiteljih Arun Apte, Bhaskar Subramanian, Simple Naresh Sharma, Chaya Sadashiv Wankhade, Sandeep Bodhanker in Anandita Basu. Je tudi velika ljubiteljica klasičnega opernega petja, v katerem se prav tako izpopolnjuje že več let, tako na rednih urah petja kot na številnih seminarjih ter master klasih doma in v tujini.

Nastopa na kulturnih prireditvah v Sloveniji, Hrvaški, Italiji, Avstriji, Nemčiji in drugod ter na ta način indijsko kulturo, glasbo in ples približa ljudem. S plesom Bharata Natyam sodeluje v letnih plesnih produkcijah plesnega društva Salam Ghazeea in celovečernih plesno-dramskih predstavah.