PLESNO DRUŠTVO SALAM GHAZEEA

Prof. Dr. Hassan Khalil

Hassan Khalil

Profesor Hassan Khalil je ena izmed živih legend, enciklopedij in eden od stebrov bližnje- in srednjevzhodnega orientalskega plesa in folklore.

Je ustanovitelj, bil pa je tudi generalni direktor, egipčanskega nacionalnega folklornega ansambla, slavne skupine Kaomeya Troupe. Nato je bil generalni direktor glasbenega gledališča pri gledališču Balloon Theatre in gledališča Oum Kalthoum Theatre v Kairu. Na likovni akademiji, na inštitutu za narodopisje (High Institute of Folklore) v Gizi (Kairo), je bil mentor pri številnih magistrskih in doktorskih disertacijah. Profesor Khalil je za svoje znanstveno-umetniško delo v Egiptu prejel priznanje prvega reda.

Profesor Khalil je študiral v Angliji, Rusiji in v Egiptu in opravil doktorsko disertacijo o režiji v glasbenem gledališču na likovni akademiji v Bolgariji.

Bil je predstojnik oddelka za igro in režijo na inštitutu za dramsko umetnost v Kuvajtu (High Institute of Dramatic Art). Na ministrstvu za informiranje v Kuvajtu je bil svetovalec za področje gledališča in folklore. Profesor Khalil ni samo strokovnjak za egipčansko folkloro, pač pa je znan tudi kot strokovnjak za plese na območju zalivskih držav. Številne arabske države so ga večkrat povabile, da je pripravil slovesnosti ob njihovih nacionalnih praznikih. Profesor Khalil je ustvaril in organiziral produkcije v velikih gledališčih ali na športnih stadionih z več kot 1000 nastopajočimi na odru. Zato je profesor Khalil prejel različne nagrade in priznanja od kraljev in predsednikov teh držav.

Kot strokovnjak za koreografijo filmov (v kinu) je režiral številne plese v egipčanskih filmih, kot sta Saghira ala el hob in Girls camp, v mednarodnih filmih, kot sta Pharaonic Bronce in L’hombre (Senca) in v dokumentarnih filmih, kot sta Artist Dream in The White Piano.

Bil je plesni učitelj Samie Gamal, Naime Akeef, Tahie Carioka, Hodde Shamseddin itd. in koreograf slavnih egipčanskih plesalcev, kot so Nagua Fouad, Halla al Safi, Amira (kairska princesa), Iman Hamdi in drugi.

V času, ko je bil režiser in koreograf egipčanskega nacionalnega folklornega ansambla in glasbenega gledališča pri gledališču Balloon Theather, se je pod njegovim skrbnim očesom začela kariera danes slavnih plesalcev, kot so Fatten Salama, Denise Enan, Freiz in mnogi drugi.

Poleg nacionalne folklorne skupine je profesor Khalil ustanovil številne druge egipčanske plesne in folklorne skupine ter ustvaril na stotine koreografij za orientalske plese in plese Bližnjega in Srednjega vzhoda ter egipčanske plese in plese folklore zalivskih držav.

Profesor Khalil je bil prvi egipčanski plesni učitelj in koreograf, ki je obiskal Evropo (Nemčijo), leta 1984. Kot svetovalec je s plesalko Dietlinde Bedauia Karkutli ustanovil slavni nemški studio ARABESKA in leta 1987 z njo organiziral prvi mednarodni festival orientalskega plesa v Frankfurtu na Majni (Nemčija), leta 1991 pa v Kairu, v hotelu Menahouse.

Profesor Khalil še danes trenira številne mednarodno znane plesalce po vsem svetu in nenehno ustvarja nove koreografije, pri čemer vedno združuje klasični egipčanski ples s sodobnimi vplivi. Profesor Khalil, ki je znan kot prijeten in usposobljen učitelj, že 20 let prihaja v Evropo, kjer vodi delavnice, predava in vodi seminarje, trenira plesne učitelje in profesionalne plesalce, pa tudi ambiciozne plesalce vseh stopenj znanja, da bi tukaj še naprej vzbujal ljubezen do bližnje- in srednjevzhodnega plesa. S svojim nepozabnim načinom učenja – z umetnostjo učenja plesa, predstavlja obogatitev številnih mednarodnih festivalov orientalskega plesa po vsem svetu.