PLESNO DRUŠTVO SALAM GHAZEEA

Shahrzad Khorsandi

Shahrzad Khorsandi

Shahrzad, ki se je rodila in odraščala v Iranu, se že od otroštva strastno ukvarja s plesom. Študirala je plesno in uprizoritveno umetnost na kalifornijskem inštitutu za umetnost ter diplomirala iz plesa in magistrirala na področju kreativne umetnosti na državni univerzi San Francisco. Njena plesna izobrazba vključuje modern, jazz, balet, zahodnoafriški, afro-haitijski, kongovski in uvod v senegalski, balijski ples in flamenko.

Glede na svoje globoko poznavanje avtentičnega perzijskega plesa, klasično plesno izborazbo in občutek za perzijsko estetiko je Shahrzad pionirka perzijskega plesa in zelo verjetno prva, ki je ustvarila formalizirano plesno besedišče in strukturo za perzijski ples. Skrbi za umetniški razvoj in razširjanje umetniške oblike, ki je bila v Iranu v zadnjih treh desetletjih prepovedana. Njen sistem vključuje uvajanje temeljnih perzijskih telesnih položajev in gibanja, kategorizacijo in poimenovanje nomenklature gibov, sestavljanje gibanja v koreografske stavke in sestavo plesnih koreografij, prepletenih s perzijsko glasbo. Njen edinstven pristop k ustvarjanju perzijskih plesnih stvaritev je spodbudil Shahrzad, da je svoj plesni slog opredelila kot sodobni perzijski balet.

V PD Salam Ghazeea je vodila plesne delavnice perzijskega plesa in mentorirala koreografije za plesno predstavo Sedem zgodb.